Krig og helse

Publisert dato: 15. september, 2022

Torsdag 15. september 2022 kl. 13:00–15:00
Store Auditorium, Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate 110, Oslo

Se den redigerte versjonen av seminaret.

Mads Gilberts foredrag inneholder filmsekvenser fra Gaza som vi ikke har tillatelse til å publisere på internett. Denne redigerte versjonen av seminaret blir derfor publisert uten Gilberts innlegg.

I Norge lever vi i dyp fred. På mange år har vi ikke kunnet forestille oss at vi skulle kunne havne i en krig. I dette seminaret vil Jorunn Mathisen fortelle fra en sykepleiers dagbok fra slaget om Narvik 1940. Det er en tankevekkende beretning fra forrige gang krig herjet i vårt land.

Rapportene fra Ukraina minner oss på at behovet for helsehjelp blir massivt i en krig. Antall skadde vil raskt overskride det vi til daglig er rustet til å håndtere. I tillegg vil en krig gjøre det vanskelig og farlig å yte helsehjelp på vanlig vis. Jon Reichelt beskriver hvordan helsetjenesten er en del av Norges forsvar.

Krigens redsler er forferdelige. Skadene ‘moderne våpen’ påfører menneskekroppen er grufulle. I en krigssituasjon får helsetjenesten en ekstra tung samfunnsoppgave. Slikt krever planlegging og øving. Helseberedskapsloven krever at norske sykehus og kommuner er forberedt på en mulig krigssituasjon. Det er de ikke, forteller Mads Gilbert.

Program: 

1300: Velkommen. Inger Taasen, møteleder

1305: Vi føler oss i dødsfare – en sykepleiers dagbok fra Narvik våren 1940. Jorunn Mathisen, sykepleier og dosent

1330: Helsevesenet er en del av Norges forsvar. Jon Gerhard Reichelt, lege og tidligere sjef for Forsvarets sanitet

1400: Pause

1415: Er Helse-Norge beredt for krig? Mads Gilbert, lege og professor emeritus

1445: Spørsmål og diskusjon

Se og last ned programmet her.

Bilde: Den britiske armé i Normandie («Operation Goodwood») 18. juli 1944. Foto: Wikimedia Commons